Ite ja yhessä -toiminnan tavoitteena on Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylillä asuvien ikäihmisten osallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Miä ite - Myö yhessä -toimintamallia noudattaen.

 

Toiminnan aiemmat vaiheet:

Miä ite – Myö yhessä – kehittämisprojektia rahoitti vuosina 2012 - 2014 ja 2015 - 2016 Raha-automaattiyhdistys (vuoden 2017 alusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA). Miä ite - Myö yhessä -projektin tavoitteena oli kehittää Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylillä asuville ikäihmisille osallisuutta ja hyvinvointia tukevaa toimintaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Projekti oli osa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Etsivä mieli -projektia, joka päättyi 2016. Projektin aikana luotiin Miä ite - Myö yhessä -toimintamalli.

 

Projektin loppuseminaari järjestettiin Miehikkälän koululla 7.3.2017. Tilaisuudessa esiteltiin projektin tuloksia sekä julkaistiin 100 ajatusta hyvästä vanhuudesta julkaisu. Lisäksi tutkija Ritva Pihlaja puhui otsikolla Hyvän elämän eväät ikääntyvässä Suomessa - pohdintaa ja puuskahduksia. Jos haluat saada seminaarin esitykset käyttöösi, ota yhteyttä työntekijöihin.

 

Kehittämisprojektin päättymisen jälkeen toiminta on saanut STEAlta kohdennettua toiminta-avustusta vuosille 2017 - 2020 ja toiminta muuttui Ite ja yhessä -toiminnaksi. Nettiopastustoiminta, ystävätoiminta, kohtaamispaikat ja arjen apu ovat edelleen toiminnan pääteemoja ja yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa jatkuu entiseen tapaan. Toimintaa hallinnoi edelleen Palveluyhdistys Rateva ry.

 

Toiminnan paikallisina keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat jatkossakin Kaakon kaksikon vanhus-, mielenterveys-, liikunta- ja vapaa-aikapalvelut, sivistystoimi ja kotihoito, Eläkeliiton Miehikkälän ja Virolahden paikallisyhdistykset, Miehikkälän mielenterveysyhdistys, Haminan seurakunnan Miehikkälän ja Virolahden kappeliseurakunnat sekä alueen oppilaitokset. Toiminnassa on mukana myös paikallisia marttayhdistyksiä, kyläyhdistyksiä sekä kylillä asuvia ikäihmisiä.

 

 

Ikäihmisten osallisuutta ja hyvinvointia lisätään seuraavien tuttujen teemojen kautta:

 

1. Seniorit surffaa –toiminta

 

Monet palvelut ovat siirtyneet internetiin ja nettiä ja sähköpostia käytetään jo paljon tiedotuskanavana. Kuitenkin vain harva ikäihmisistä osaa käyttää tietokonetta ja internetiä. Siihen tarvitaan opastusta ja rohkaisua. Ikääntyneiden tietokoneen käyttötaitojen opastaminen on Miehikkälän ja Virolahden kunnissa asetettu tavoitteeksi vanhusten palvelujen suunnitelmassa vuosille 2014-2019.  

 

Seniorit surffaa –toiminnassa ikäihminen opastaa toista seniori-ikäistä netin ja tietokoneen käytössä, apua voi kysyä myös mobiililaitteiden eli tabletin ja älykännykän käytössä. Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta. Perustietoja tai –taitoja ei tarvitse olla päästäkseen opastukseen. Nettiopastajilta voi tulla esimerkiksi kysymään, mikä se sähköposti oikein on tai pyytää apua oman sähköpostiosoitteen luomisessa tai tiedon etsimisessä netistä. Nettiopastajaksi pääsemiseen riittää, että käyttää omaksi ilokseen tietokonetta ja nettiä ja haluaa opastaa muita. Syksyllä 2015 käynnistyneessä toiminnassa opastajina toimivat Eläkeliiton Miehikkälän ja Virolahden paikallisyhdistysten vapaaehtoiset nettiopastajat. Vapaaehtoisten nettiopastajien haku on jatkuva.

 

Nettiopastus on kaikille avointa ja maksutonta, aiempaa kokemusta tietokoneista tai netistä ei tarvitse olla. Paikalle voi tulla oman laitteen kanssa, tai harjoitella opastuspisteen laitteilla. Lisätietoja opastuksesta voit kysellä Ite ja yhessä -toiminnalta, puh. 0400 914 410.

TAUOLLA!

Suur-Miehikkälän seurantalolla maanantaisin klo 9-10.30

Muurikkalan seurojentalolla parillisten viikkojen tiistaina klo 12.30-14

Ratevassa torstaisin klo 9-10

Virojoella Sammontalolla tiistaisin klo 10-11.30

Klamilassa kylätupa Ronkulissa keskiviikkoisin klo 10-12

Virolahden kirkonkylällä Pitäjäntuvalla keskiviikkoisin klo 12.30-13.30

 

Nettiopastukset järjestetään yhteistyössä Eläkeliiton paikallisyhdistysten kanssa.

 

2. Ikäihmisten ystävätoiminta

 

Yksinäisyys ja pitkät välimatkat ovat haaste Miehikkälän ja Virolahden ikäihmisille. Sukulaiset saattavat asua kaukana ja yksinäisyys on tuttu seuralainen. Olisi kiva, jos joku kävisi joskus tervehtimässä, veisi vaikka ulkoilemaan tai tulisi saattajaksi lääkärireissulle, joisi kupin kahvia tai lukisi päivän lehden. Ikäihmisille tarvitaan vapaaehtoisia ystäviä, jotka voisivat olla avuksi näissä asioissa. Kaikki eivät vielä tarvitse kotihoidon palveluja, mutta sen sijaan seuraa, virkistystä, saattajaa ja ulkoiluapua. Esimerkiksi päivittäisen ulkoilun on todettu edistävän huomattavasti ikäihmisen terveyttä ja toimintakykyä, sekä fyysistä että psyykkistä.

 

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta Vapaaehtoistoiminta ja Resurssilainaamo -kohdasta. Jos olet harkinnut vapaaehtoiseksi ryhtymistä, ota rohkeasti yhteyttä niin kerromme siitä lisää. Toimintaan haetaan uusia vapaaehtoisia molempien kuntien alueelle!

 

3. Ikäihmisten arjen apu

 

Kotona asuminen on joskus pienistä arkisista asioista kiinni. Halkojen kantaminen sisälle, kaupassa käynti, imurointi, kodin siistiminen voivat olla asioita, jotka tukevat itsenäistä asumista. Ikäihmiset ovat saaneet apua arkiaskareisiin Miehikkälän puolella Miehikkälän työpajalta. Virolahdella apua on voinut kysyä Rajapajalta. Apua voi pyytää arkisiin askareisiin: halkojen kantoapua, lumenluontia, hehkulampun vaihtoa, kahvojen kiinnityksiä, kynnysten poistoja jne. 

 

 Voit ottaa myös yhteyttä Ite ja yhessä -toimintaan Ratevassa, kerromme arjen avusta lisää.

 

4. Kyläkohtainen ryhmätoiminta

 

Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylien välillä on paljon eroa siinä, kuinka paljon toimintaa ikäihmisille on. Miä ite - Myö yhessä -projektin aikana on käynnistetty toimintaa sellaisille kylille, joilla toimintaa on vähän tai ei lainkaan ja tarvetta olisi, ja toiminta jatkuu edelleen. Jokainen ryhmä on omanlaisensa ja -näköisensä, sisältö ideoidaan ja toteutetaan yhdessä kävijöiden kanssa. Ohjelmaan osallistuminen on aina vapaaehtoista, mukaan voi tulla vaikka vain juomaan kahvia. Tervetuloa mukaan kyläryhmiin!

KYLÄRYHMÄT TAUOLLA!

Virojoen kyläryhmä kokoontuu Virojoen kirjastolla (Rantatie 9) parittomien viikkojen torstaina klo 13-14.30. Ryhmän aiheet ovat vaihtelevia ja sisältö toteutetaan kyläläisten toiveiden mukaan.

 

Virolahden kirkonkylällä käynnistettiin kohtaamispaikkatoiminta yhdessä kyläläisten ja seurakunnan kanssa jo vuonna 2015. Ikäihmiset kaipasivat kylällä kokoontumispaikkaa ja seurakunnan Pitäjäntupa on tähän tarkoitukseen sopiva. Pitäjäntuvalla (Kirkontie 480) kokoonnutaan joka keskiviikko klo 12-15 yhdessä liikkumaan, keskustelemaan eri aiheista ja kahvittelemaan. Avoimissa ovissa on toisinaan myös erilaista ohjattua toimintaa. 

 

Muurikkalan seurojentalolla (Lappeenrannantie 904) kokoontuu juttupiiri klo 12.30-14 parillisten viikkojen tiistaina erilaisin aihepiirein, samaan aikaan on mahdollisuus myös nettiopastukseen. 

 

Salo-Miehikkälässä pelaillaan erilaisia lauta- ja korttipelejä. Pelikerho kokoontuu Salo-Miehikkälän seurantalolla (Maaskolantie 7) kerran kuukaudessa maanantaisin klo 10.  Kahvia tarjolla.

 

Iltapäiväkahvit Vireä-kodissa parillisten viikkojen maanantaina klo 14-15. Luvassa rentoa, keskustelua, musiikkia ja tuolijumppaa. 

 

Klamilassa Mäntyrinteessä kokoonnutaan noin kerran kuussa erilaisten aiheiden äärelle. Kahvin äärellä muistellaan menneitä, tutustutaan eri henkilöiden elämänkertoihin ja jutellaan muista mieleen tulevista asioista. Voit ehdottaa itse mielenkiintoista aihetta!  Mäntyrinteen kerhohuoneella (Museotie 1896) kokoonnutaan keskiviikkoina klo 12-14. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omaa tarinaasi! Muina viikkoina vertaisohjaajan vetämää liikuntaa.

 

Yllä mainittujen teemojen lisäksi Ite ja yhessä -toiminat on mukana monissa eri tapahtumissa alueella. 

 

Tiedotamme toiminnasta ja projektin etenemisestä Kaakonkulma-lehdessä, nettisivuillamme sekä ilmoituksin eri paikoissa. Tavoitat meidät myös Miehikkälän kunnanvirastolta. 

Tervetuloa mukaan tapahtumiin, yhdessä kehitämme toimintaa ja yhteisöllisyyttä Kaakon Kaksikon kyliin!

 

Palveluyhdistys Rateva ry, Ite ja yhessä -toiminta

Satu Suni

kumppanuuskoordinaattori

miaite@rateva.fi

044-5394520

 

Annakaisa Kivelä

hyvinvointikoordinaattori 

myoyhessa@rateva.fi

0400-914410

Ite ja yhessä -toiminta