Ite ja yhessä -toiminnan tavoitteena on Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylillä asuvien ikäihmisten osallisuuden edistäminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Tätä tavoitellaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Miä ite - Myö yhessä -toimintamallia noudattaen.

 

Toiminnan aiemmat vaiheet:

Miä ite – Myö yhessä – kehittämisprojektia rahoitti vuosina 2012 - 2014 ja 2015 - 2016 Raha-automaattiyhdistys (vuoden 2017 alusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA). Miä ite - Myö yhessä -projektin tavoitteena oli kehittää Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylillä asuville ikäihmisille osallisuutta ja hyvinvointia tukevaa toimintaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Projekti oli osa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Etsivä mieli -projektia, joka päättyi 2016. Projektin aikana luotiin Miä ite - Myö yhessä -toimintamalli.

 

Projektin loppuseminaari järjestettiin Miehikkälän koululla 7.3.2017. Tilaisuudessa esiteltiin projektin tuloksia sekä julkaistiin 100 ajatusta hyvästä vanhuudesta julkaisu. Lisäksi tutkija Ritva Pihlaja puhui otsikolla Hyvän elämän eväät ikääntyvässä Suomessa - pohdintaa ja puuskahduksia. Jos haluat saada seminaarin esitykset käyttöösi, ota yhteyttä työntekijöihin.

 

Kehittämisprojektin päättymisen jälkeen toiminta on saanut STEAlta kohdennettua toiminta-avustusta ja toiminta muuttui Ite ja yhessä -toiminnaksi. Toiminnan päätavoitteita ovat ikäihmisten toimintakyvyn ylläpito ja osallisuuden vahvistaminen ja yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa jatkuu entiseen tapaan. Toimintaa hallinnoi edelleen Palveluyhdistys Rateva ry.

 

Toiminnan paikallisina keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat mm. Kaakon kaksikon liikunta- ja vapaa-aikatoimi, sivistystoimi, Kymsoten eri sektorit, Eläkeliiton Miehikkälän ja Virolahden paikallisyhdistykset, Miehikkälän mielenterveysyhdistys, Kumppanuustalo Hilma, Haminan seurakunnan Miehikkälän ja Virolahden kappeliseurakunnat sekä alueen oppilaitokset. Toiminnassa on mukana myös paikallisia marttayhdistyksiä, kyläyhdistyksiä sekä kylillä asuvia ikäihmisiä. 


 

Toiminnan keinoja osallisuuden edistämiseen ja ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoon:

 

Nettiopastus 

 

Monet palvelut ovat siirtyneet internetiin ja nettiä ja sähköpostia käytetään jo paljon tiedotuskanavana. Kuitenkaan läheskään kaikki ikäihmisistä eivät osaa käyttää tietokonetta ja internetiä. Siihen tarvitaan opastusta ja rohkaisua. Ikääntyneiden tietokoneen käyttötaitojen opastaminen on Miehikkälässä ja Virolahdella asetettu myös kunnan tavoitteeksi.

Säännöllisten opastuspisteiden määrää on vähennetty syksystä 2022 alkaen, koska osa ikäihmisistä omaa jo perusvalmiudet ja toisaalta aloittelijat tarvitsevat usein henkilökohtaista ohjausta. Säännöllistä, ryhmämuotoista toimintaa on seuraavasti:

 

Klamilassa Ronkulissa parillisten viikkojen keskiviikkona klo 10-12 alkaen 7.9.

Virolahden kirkonkylällä Pitäjäntuvalla parittomien viikkojen keskiviikkona klo 13.30-15 alkaen 14.9.

 

 

Yksilöopastusta on mahdollista saada aina tarvittaessa.

Sovitaan paikka ja aika, jos asia ei selviä puhelimessa!

Aki p. 040 034 3444, jelppiaku@gmail.com

Satu p. 044 539 4520

Hanna-Riikka p. 040 0914410

 

Opastusta annetaan myös mm. molempien kuntien kirjastoissa.

 

Nettiopastus on kaikille avointa ja maksutonta, aiempaa kokemusta tietokoneista tai netistä ei tarvitse olla. Paikalle voi tulla oman laitteen kanssa tai harjoitella voidaan myös toiminnan käytössä olevilla laitteissa. 

 

 

Vapaaehtoistoiminta

 

Yksinäisyys ja pitkät välimatkat ovat haaste Miehikkälän ja Virolahden ikäihmisille. Sukulaiset saattavat asua kaukana ja yksinäisyys on tuttu seuralainen. Olisi kiva, jos joku kävisi joskus tervehtimässä, veisi vaikka ulkoilemaan tai tulisi saattajaksi lääkärireissulle, joisi kupin kahvia tai lukisi päivän lehden. Ikäihmisille tarvitaan vapaaehtoisia ystäviä, jotka voisivat olla avuksi näissä asioissa. Kaikki eivät vielä tarvitse kotihoidon palveluja, mutta sen sijaan seuraa, virkistystä, saattajaa ja ulkoiluapua. Esimerkiksi päivittäisen ulkoilun on todettu edistävän huomattavasti ikäihmisen terveyttä ja toimintakykyä, sekä fyysistä että psyykkistä.

 

Ite ja yhessä - toiminnassa on mukana iso joukko vapaaehtoisia, tällä hetkellä n. 45 henkilöä. He toimivat mm. ystävinä, ulkoiluttajina, nettiopastajina ja ryhmänohjaajina. Toiminta on mukana paitsi organisoimassa vapaaehtoistoimintaa, niin myös järjestämässä koulutusta sekä virkistystoimintaa vapaaehtoisille. Olemme myös mukana Kaakonkulman vapaaehtoistoiminnan yhteistyöverkostossa (KaVa) ja sitä kautta osa valtakunnallista Valikko - toimintaa.

 

 

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta Vapaaehtoistoiminta ja Resurssilainaamo -kohdasta. Jos olet harkinnut vapaaehtoiseksi ryhtymistä, ota rohkeasti yhteyttä niin kerromme siitä lisää. Toimintaan haetaan uusia vapaaehtoisia molempien kuntien alueelle!

 

Ikäihmisten arjen tuki

 

Kotona asuminen on joskus pienistä arkisista asioista kiinni. Halkojen kantaminen sisälle, kaupassa käynti, imurointi, kodin siistiminen voivat olla asioita, jotka tukevat itsenäistä asumista. Ikäihmiset voivat hankkia apua arkiaskareisiin Miehikkälän puolella Miehikkälän Työpajalta ja Virolahdella apua Rajapajalta. Apua voi hankkia arkisiin askareisiin: halkojen kantoapua, lumenluontia, hehkulampun vaihtoa, kahvojen kiinnityksiä, kynnysten poistoja jne. Alueella toimii myös yrityksiä, joiden palveluista kannattaa tiedustella.

 

Tiedotamme myös muiden tahojen ikäihmisten hyvinvointia edistävästä toiminnasta sekä järjestämme koulutusta ja tiedotustilaisuuksia eri aiheista. Voit ehdottaa aiheita, mistä haluaisit kuulla lisää; esim. arjen turvallisuus ja ensiapu, edunvalvontavaltuutus, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja harrastusmahdollisuudet.

 

Kyläryhmät

 

Jokaisen ryhmän kauden ohjelma ideoidaan ja toteutetaan yhdessä kävijöiden kanssa. Ohjelmaan osallistuminen on aina vapaaehtoista, mukaan voi tulla vaikka vain juomaan kahvia. Tervetuloa mukaan kyläryhmiin!

 

 

Virojoen kyläryhmä kokoontuu Virojoen kirjastolla (Rantatie 9) parittomien viikkojen maanantaina klo 13.30-15 alk. 12.9. Ryhmän aiheet ovat vaihtelevia ja sisältö toteutetaan kyläläisten toiveiden mukaan.

 

Virolahden kirkonkylällä käynnistettiin kohtaamispaikkatoiminta yhdessä kyläläisten ja seurakunnan kanssa jo vuonna 2015. Ikäihmiset kaipasivat kylällä kokoontumispaikkaa ja seurakunnan Pitäjäntupa on tähän tarkoitukseen sopiva. Pitäjäntuvalla (Kirkontie 480) kokoonnutaan joka keskiviikko klo 12-15 avointen ovien - periaatteella yhdessä jutustelemaan. Järjestettyä ohjelmaa siellä on parillisilla viikoilla klo 13.30-15.  

 

Muurikkalan seurojentalolla (Lappeenrannantie 904) kokoonnutaan  klo 10-11.30 parillisten viikkojen tiistaina alk. 6.9. erilaisin aihepiirein. 

 

Salo-Miehikkälän seurantalolla (Maaskolantie 7) kokoonnutaan parittomilla viikoilla maanantaisin klo 10-11.30 alk. 12.9. Joka toinen kerta ohjelmassa on pelikerho erilaisin lautapelein ja joka toinen kerta muuta toivottua ohjelmaa. 

 

Saivikkalassa iltapäiväkahvit Vireässä parittomien viikkojen tiistaina klo 13-14.30 13.9. alk. Luvassa mm. kahvittelua ja rentoa keskustelua. 

 

Klamilassa Mäntyrinteessä kokoonnutaan neljän viikon välein erilaisten aiheiden äärelle (Museotie 1896) alkaen keskiviikkoina 14.9. klo 11-12.30. Muina viikkoina vertaisohjaajan vetämää liikuntaa.

 

Tantsut

 

Tantsut on mukavaa, rentoa ja tanssillista liikuntaa jutustelua unohtamatta. Voit osallistua aina oman kuntosi mukaan tai tulla vain nauttimaan tunnelmasta, seurasta ja musiikista.

 

Virojoki parillisten viikkojen keskiviikkona klo 15.30-16.15 Rajasalissa (Itätie 1)

Klamilan koululla parittomien viikkojen keskiviikkona klo 15.30-16.15 (Häppiläntie 750)

Saivikkalassa Vireän monitoimitilassa parillisten viikkojen torstaina klo 10.30-11.15 (Keskustie 3)

Suur-Miehikkälässä seurantalolla parittomien viikkojen torstaina klo 15.30-16.15 (Soppikankaantie 30)

 

Teemaryhmät

Kokoontuvat neljän viikon välein

 

Historian havinaa Pitäjäntuvalla tiistaina 22.11. klo 11; Mirja Turunen. Ryhmä jatkuu 17.1.2023.

Murrejuttuja ja muutakin Suur-Miehikkälän seurantalolla maanantaina 28.11. klo 13. Ryhmä jatkuu 23.1.2023

Ukkojen sopparyhmä Virojoen seurakuntatalolla maanantaina 14.11. ja 12.12. Klo 14. Ryhmä jatkuu 9.1.2023

Hyvinvointia puutarhasta Vireän monitoimitilassa tiistaina 8.11. klo 10 ja Muurikkalan seurojentalolla 13.12. klo 10. Ensi vuonna ryhmä jatkuu 31.1.2023. 

      

 

Lisäksi Ite ja yhessä -toiminta on mukana monissa eri tapahtumissa alueella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiedotamme toiminnasta Kaakonkulma-lehdessä, facebook- ja nettisivuillamme sekä ilmoituksin eri paikoissa. Toimisto sijaitsee hyvinvointikeskus Kunilassa (käynnit sovittaessa). 

Tervetuloa mukaan tapahtumiin, yhdessä kehitämme toimintaa ja yhteisöllisyyttä Kaakon Kaksikon kyliin!

 

 

 

 

 

 

 

Palveluyhdistys Rateva ry, Ite ja yhessä -toiminta

Satu Suni

kumppanuuskoordinaattori

miaite@rateva.fi

044-5394520

 

 

Ite ja yhessä -toiminta