Ite ja yhessä -toiminnan tavoitteena on Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylillä asuvien ikäihmisten osallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Miä ite - Myö yhessä -toimintamallia noudattaen.

 

Toiminnan aiemmat vaiheet:

Miä ite – Myö yhessä – kehittämisprojektia rahoitti vuosina 2012 - 2014 ja 2015 - 2016 Raha-automaattiyhdistys (vuoden 2017 alusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA). Miä ite - Myö yhessä -projektin tavoitteena oli kehittää Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylillä asuville ikäihmisille osallisuutta ja hyvinvointia tukevaa toimintaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Projekti oli osa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Etsivä mieli -projektia, joka päättyi 2016. Projektin aikana luotiin Miä ite - Myö yhessä -toimintamalli.

 

Projektin loppuseminaari järjestettiin Miehikkälän koululla 7.3.2017. Tilaisuudessa esiteltiin projektin tuloksia sekä julkaistiin 100 ajatusta hyvästä vanhuudesta julkaisu. Lisäksi tutkija Ritva Pihlaja puhui otsikolla Hyvän elämän eväät ikääntyvässä Suomessa - pohdintaa ja puuskahduksia. Jos haluat saada seminaarin esitykset käyttöösi, ota yhteyttä työntekijöihin.

 

Kehittämisprojektin päättymisen jälkeen toiminta on saanut STEAlta kohdennettua toiminta-avustusta vuosille 2017 - 2020 ja toiminta muuttui Ite ja yhessä -toiminnaksi. Nettiopastustoiminta, ystävätoiminta, kohtaamispaikat ja arjen tuki ovat edelleen toiminnan pääteemoja ja yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa jatkuu entiseen tapaan. Toimintaa hallinnoi edelleen Palveluyhdistys Rateva ry.

 

Toiminnan paikallisina keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat mm. Kaakon kaksikon liikunta- ja vapaa-aikatoimi, sivistystoimi, Kymsoten eri sektorit, Eläkeliiton Miehikkälän ja Virolahden paikallisyhdistykset, Miehikkälän mielenterveysyhdistys, Kumppanuustalo Hilma, Haminan seurakunnan Miehikkälän ja Virolahden kappeliseurakunnat sekä alueen oppilaitokset. Toiminnassa on mukana myös paikallisia marttayhdistyksiä, kyläyhdistyksiä sekä kylillä asuvia ikäihmisiä.

 

 

Toiminnan kautta ikäihmisten osallisuutta ja hyvinvointia pyritään lisäämään seuraavien tuttujen teemojen kautta:

 

1. Nettiopastus - toiminta

 

Monet palvelut ovat siirtyneet internetiin ja nettiä ja sähköpostia käytetään jo paljon tiedotuskanavana. Kuitenkaan läheskään kaikki ikäihmisistä eivät osaa käyttää tietokonetta ja internetiä. Siihen tarvitaan opastusta ja rohkaisua. Ikääntyneiden tietokoneen käyttötaitojen opastaminen on Miehikkälässä ja Virolahdella asetettu myös kunnan tavoitteeksi.  

 

Toiminnassa ikäihminen opastaa toista seniori-ikäistä netin ja tietokoneen käytössä, apua voi kysyä myös mobiililaitteiden eli tabletin ja älykännykän käytössä. Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta. Perustietoja tai –taitoja ei tarvitse olla päästäkseen opastukseen. Nettiopastajilta voi tulla esimerkiksi kysymään, mikä se sähköposti oikein on tai pyytää apua oman sähköpostiosoitteen luomisessa tai tiedon etsimiseen netistä. Nettiopastajaksi pääsemiseen riittää, että käyttää omaksi ilokseen tietokonetta ja nettiä ja haluaa opastaa muita. Syksyllä 2015 käynnistyneessä toiminnassa opastajina toimivat Eläkeliiton Miehikkälän ja Virolahden paikallisyhdistysten vapaaehtoiset nettiopastajat. Vapaaehtoisten nettiopastajien haku on jatkuva.

 

Nettiopastus on kaikille avointa ja maksutonta, aiempaa kokemusta tietokoneista tai netistä ei tarvitse olla. Paikalle voi tulla oman laitteen kanssa, tai harjoitella opastuspisteen laitteilla. Lisätietoja opastuksesta voit kysellä Ite ja yhessä -toiminnalta, puh. 044 5394 520.

OPASTUSPISTEET OVAT KESÄTAUOLLA.

 

Suur-Miehikkälän seurantalolla parittoimien viikkojen maanantaisin klo 8.30-10

Muurikkalan seurojentalolla parillisten viikkojen tiistaina klo 14-15

Salo-Miehikkälässä seurantalolla parillisten viikkojen maanantaisin klo 11.30-12.30

Ratevassa torstaisin klo 9-10.30

Virojoella kirjastolla tiistaisin klo 10-11.30

Klamilassa kylätupa Ronkulissa keskiviikkoisin klo 10-12

Virolahden kirkonkylällä Pitäjäntuvalla parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 13.30-15

Opastukset jatkuvat huhtikuun loppuun viikolle 17. Voit kysyä myös yksityistä opastustuokiota sekä apua myös esim. kyläryhmissä.

 

Nettiopastukset järjestetään yhteistyössä Eläkeliiton paikallisyhdistysten kanssa.

 

2. Ikäihmisten ystävätoiminta

 

Yksinäisyys ja pitkät välimatkat ovat haaste Miehikkälän ja Virolahden ikäihmisille. Sukulaiset saattavat asua kaukana ja yksinäisyys on tuttu seuralainen. Olisi kiva, jos joku kävisi joskus tervehtimässä, veisi vaikka ulkoilemaan tai tulisi saattajaksi lääkärireissulle, joisi kupin kahvia tai lukisi päivän lehden. Ikäihmisille tarvitaan vapaaehtoisia ystäviä, jotka voisivat olla avuksi näissä asioissa. Kaikki eivät vielä tarvitse kotihoidon palveluja, mutta sen sijaan seuraa, virkistystä, saattajaa ja ulkoiluapua. Esimerkiksi päivittäisen ulkoilun on todettu edistävän huomattavasti ikäihmisen terveyttä ja toimintakykyä, sekä fyysistä että psyykkistä.

 

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta Vapaaehtoistoiminta ja Resurssilainaamo -kohdasta. Jos olet harkinnut vapaaehtoiseksi ryhtymistä, ota rohkeasti yhteyttä niin kerromme siitä lisää. Toimintaan haetaan uusia vapaaehtoisia molempien kuntien alueelle!

 

3. Ikäihmisten arjen tuki

 

Kotona asuminen on joskus pienistä arkisista asioista kiinni. Halkojen kantaminen sisälle, kaupassa käynti, imurointi, kodin siistiminen voivat olla asioita, jotka tukevat itsenäistä asumista. Ikäihmiset ovat saaneet apua arkiaskareisiin Miehikkälän puolella Miehikkälän työpajalta. Virolahdella apua on voinut kysyä Rajapajalta. Apua voi pyytää arkisiin askareisiin: halkojen kantoapua, lumenluontia, hehkulampun vaihtoa, kahvojen kiinnityksiä, kynnysten poistoja jne. 

 

Tiedotamme myös muiden tahojen ikäihmisten hyvinvointia edistävästä toiminnasta sekä järjestämme koulutusta ja tiedotustilaisuuksia eri aiheista. Voit ehdottaa aiheita, mistä haluaisit kuulla lisää; esim. arjen turvallisuus ja ensiapu, edunvalvontavaltuutus, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja harrastusmahdollisuudet.

 

4. Kyläkohtainen ryhmätoiminta

 

Miehikkälän ja Virolahden kuntien kylien välillä on paljon eroa siinä, kuinka paljon toimintaa ikäihmisille on. Miä ite - Myö yhessä -projektin aikana on käynnistetty toimintaa sellaisille kylille, joilla toimintaa on vähän tai ei lainkaan ja tarvetta olisi, ja toiminta jatkuu edelleen. Jokainen ryhmä on omanlaisensa ja -näköisensä, sisältö ideoidaan ja toteutetaan yhdessä kävijöiden kanssa. Ohjelmaan osallistuminen on aina vapaaehtoista, mukaan voi tulla vaikka vain juomaan kahvia. Tervetuloa mukaan kyläryhmiin!

 

KYLÄRYHMÄT OVAT KESÄTAUOLLA!

Virojoen kyläryhmä kokoontuu Virojoen kirjastolla (Rantatie 9) parillisten viikkojen torstaina klo 13-14.30. Ryhmän aiheet ovat vaihtelevia ja sisältö toteutetaan kyläläisten toiveiden mukaan.

 

Virolahden kirkonkylällä käynnistettiin kohtaamispaikkatoiminta yhdessä kyläläisten ja seurakunnan kanssa jo vuonna 2015. Ikäihmiset kaipasivat kylällä kokoontumispaikkaa ja seurakunnan Pitäjäntupa on tähän tarkoitukseen sopiva. Pitäjäntuvalla (Kirkontie 480) kokoonnutaan joka keskiviikko klo 12-15 avointen ovien - periaatteella yhdessä jutustelemaan. Järjestettyä ohjelmaa siellä on parillisilla viikoilla klo 13.30-15 yhteistyössä mm. seurakunnan ja muiden toimijoiden kanssa.  

 

Muurikkalan seurojentalolla (Lappeenrannantie 904) kokoontuu juttupiiri klo 12.30-14 parillisten viikkojen tiistaina erilaisin aihepiirein. 

 

Salo-Miehikkälän seurantalolla (Maaskolantie 7) kokoonnutaan parillisilla viikoilla maanantaisin klo 10-11.30. Joka toinen kerta ohjelmassa on pelikerho erilaisin lautapelein ja joka toinen kerta muuta toivottua ohjelmaa. 

 

Saivikkalan iltapäiväkahvit Vireä-kodissa parittomien viikkojen tiistaina klo 13-14.30. Luvassa mm. kahvittelua ja rentoa keskustelua. 

 

Klamilassa Mäntyrinteessä kokoonnutaan noin kerran kuussa erilaisten aiheiden äärelle. Kahvin äärellä muistellaan menneitä, tutustutaan eri henkilöiden elämänkertoihin ja jutellaan muista mieleen tulevista asioista. Voit ehdottaa itse mielenkiintoista aihetta!  Mäntyrinteen kerhohuoneella (Museotie 1896) kokoonnutaan keskiviikkoina klo 11-13. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omaa tarinaasi! Muina viikkoina vertaisohjaajan vetämää liikuntaa.

 

Tantsut on mukavaa, rentoa ja tanssillista liikuntaa jutustelua unohtamatta. Ryhmät

- Virojoki keskiviikkoisin klo 15.30-16.15 Rajasalissa (Itätie 1)

- Saivikkala torstaisin klo 10.30-11.15 vanhalla kirjastolla (Keskustie 11 A)

- Suur-Miehikkälä torstaisin klo 15.30-16.15 seurantalolla (Soppikankaantie 30)

 

Kyläryhmät ja Tantsut jatkavat toukokuulle, pääsääntöisesti viikolle 20. Tässä voi olla ryhmäkohtaisia eroja eli tarkistathan toukokuun kokoontumiskerrat.

 

Kesäkuun ajan toiminta on Kesäkiertueella, tervetuloa mukaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yllä mainittujen teemojen lisäksi Ite ja yhessä -toiminat on mukana monissa eri tapahtumissa alueella. 

 

 

 

Tiedotamme toiminnasta Kaakonkulma-lehdessä, facebook- ja nettisivuillamme sekä ilmoituksin eri paikoissa. Toimisto sijaitsee hyvinvointikeskus Kunilassa (käynnit sovittaessa). 

Tervetuloa mukaan tapahtumiin, yhdessä kehitämme toimintaa ja yhteisöllisyyttä Kaakon Kaksikon kyliin!

 

Palveluyhdistys Rateva ry, Ite ja yhessä -toiminta

Satu Suni

kumppanuuskoordinaattori

miaite@rateva.fi

044-5394520

 

 

Ite ja yhessä -toiminta